Vitamine-A- het-onmisbare-ingrediënt-in-huidverbetering

Vitamine A: het onmisbare ingrediënt in huidverbetering

Vitamine A is een krachtig ingrediënt dat vaak wordt toegevoegd aan huidverbeterende producten, zoals serums en crèmes. Dit komt omdat het een aantal wetenschappelijk bewezen voordelen heeft voor de huid, waaronder het tegengaan van huidveroudering, het stimuleren van collageenaanmaak en het verminderen van acne. Het ingrediënt wordt al jaren gebruikt in de huidindustrie en is inmiddels niet meer weg te denken als je denkt aan huidverbetering en is onmisbaar voor wie wil werken aan huidverjonging of een verbeterde huidstructuur. In deze blog lees je meer over de ontdekking van vitamine A, de voordelen ervan voor de huid en de verschillende vormen van vitamine A die op de markt zijn.

De ontdekking van vitamine A in de huidindustrie

De geschiedenis van vitamine A in huidverzorging gaat terug tot de jaren ’30, toen wetenschappers ontdekten dat een tekort aan vitamine A leidde tot huidproblemen zoals droge huid en acne. In de jaren ’80 begonnen cosmetische bedrijven te experimenteren met vitamine A in huidverzorgingsproducten, en sindsdien is het een veelgebruikt ingrediënt geworden.

Een van de belangrijkste ontdekkingen in de geschiedenis van vitamine A in huidverzorging was de ontdekking van retinoïden, een groep van stoffen die verwant zijn aan vitamine A. Retinoïden werden ontdekt in de jaren ’60 en bleken krachtig te zijn in het verbeteren van huidproblemen zoals rimpels en acne. Dit leidde tot de ontwikkeling van retinol, een populaire vorm van vitamine A die wordt gebruikt in huidverbeterende producten.

Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van vitamine A op de huid, waaronder het effect op MMP’s en enzymen, hyperpigmentatie en huidveroudering. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe vormen van vitamine A, zoals retinylpalmitaat en retinaldehyde.

Krachtige antioxidant tegen huidveroudering

Een van de belangrijkste voordelen van vitamine A is dat het een krachtige antioxidant is die kan helpen bij het tegengaan van huidveroudering. Dit komt doordat het de aanmaak van collageen stimuleert, wat helpt om de huid steviger en elastischer te maken. Collageen is een eiwit dat verantwoordelijk is voor de structuur van de huid, en wanneer we ouder worden neemt de aanmaak van collageen af, wat leidt tot rimpels en fijne lijntjes.

Hoe vitamine A de afbraak van collageen remt

Matrix metalloproteïnasen (MMP’s) zijn een groep van enzymen die betrokken zijn bij de afbraak van collageen en elastine, twee eiwitten die belangrijk zijn voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Wanneer MMP’s te actief zijn, kan dit leiden tot veroudering van de huid en rimpels. Vitamine A remt de activiteit van deze enzymen door de productie van MMP’s te reguleren en zo de huid gezonder houden. Dit is een van de redenen waarom vitamine A wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten voor anti-aging en huidverbetering. Bovendien bevordert vitamine A ook het proces van celvernieuwing door de productie van collageen te stimuleren en zo de huid te versterken.

Vitamine A remt de talgproductie bij acne

Vitamine A staat er ook om bekend goed te helpen bij acne. Dit komt doordat het de productie van talg in de huid reguleert, wat helpt om de poriën schoon te houden en ontstekingen te verminderen. Ook kan het helpen bij het verminderen van littekens die zijn achtergebleven na acne.

Vitamine A bij pigmentatie

Vitamine A heeft ook een positief effect op hyperpigmentatie, een aandoening waarbij de huid donkere vlekken vertoont. Het helpt bij het verminderen van de productie van melanine, de stof die verantwoordelijk is voor de kleur van de huid. Dit leidt tot een vermindering van hyperpigmentatie en een egalere huidtint.

De verschillende vormen van vitamine A

Vitamine A tref je in verschillende vormen aan in huidverbeterende producten, waaronder retinol zelf en retinylpalmitaat, een estervorm van retinol. Beide vormen van vitamine A hebben bewezen effectief te zijn in huidverbetering, maar retinylpalmitaat is iets zachter en wordt langzamer opgenomen in de huid, en is daarom geschikter voor de gevoelige huid. Andere vormen van vitamine A zijn onder andere retinaldehyde, retinyl propionaat en tretinoine (Retin-A). Deze laatste is een synthetische vorm van vitamine A en is een medicijn dat vaak wordt als medicijn vaak voorgeschreven bij acne en anti-ageing en is alleen op recept verkrijgbaar.

Retinol is een krachtige vorm van vitamine A, die snel en effectief is in het verbeteren van huidproblemen zoals rimpels en acne. Maar sommige mensen hebben een gevoelige huid en kunnen last krijgen van bijwerkingen zoals roodheid en vervelling. In dergelijke gevallen kan een zachtere aanpak zoals retinylpalmitaat een beter alternatief zijn. Retinylpalmitaat wordt langzamer in de huid opgenomen en geeft daarom minder kans op bijwerkingen. Je vindt retinylpalmitaat onder andere in Bions Vitamine A + Antioxidant Complex.

Stabiliteit van retinol vs retinylpalmitaat

Retinol is een vorm van krachtige vitamine A, maar kan instabiel zijn in samenstellingen. Dit betekent dat het kan afbreken wanneer het wordt blootgesteld aan licht, lucht of warmte. Dit kan leiden tot vermindering van de effectiviteit van het product en kan bovendien leiden tot huidirritatie. De estervorm retinylpalmitaat is stabieler in samenstellingen. Dit maakt het een betere keuze voor huidproducten die langere tijd worden opgeslagen en gebruikt. Omdat het zachter werkt in vergelijking met retinol, geeft het bovendien minder kans op bijwerkingen, zoals roodheid of schilfertjes, die vaak voorkomen bij een gevoelige huid.

Vitamine A gebruik je in de avond

Het is het beste om vitamine A serums in de avond te gebruiken omdat de huid ’s nachts in herstelmodus gaat. Tijdens de slaap produceert ons lichaam collageen en elastine, twee eiwitten die belangrijk zijn voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Vitamine A verbetert de structuur van de huid en vermindert rimpels door de activiteit van MMP’s te reguleren en enzymen te reguleren die betrokken zijn bij de afbraak van collageen en elastine. Door vitamine A serums in de avond te gebruiken kan de huid optimaal profiteren van deze herstelprocessen en wordt effect van vitamine A versterkt. Bovendien kan vitamine A de huid gevoeliger maken voor UV-straling, daarom is het altijd het beste om het in de avond te gebruiken.

De combinatie met exfoliants

Als je in de avond ook een exfoliant gebruikt, kan het wat veel van het goede zijn om dat te combineren met een vitamine A-serum. Beide producten zijn erg werkzaam en zorgen voor afschilfering. Soms is het dan ook beter om de ene avond de exfoliant te gebruiken, en de andere avond vitamine A. Zo belast je de huid niet te veel, en profiteer je wel van de werking van zowel je exfoliant als je vitamine A.

Producten van Bion met vitamine A

Recente berichten

Alles over rosacea

Alles over rosacea

Permanent rode wangen, soms bultjes, een droog en branderig gevoel. Als je hier last van hebt is de kans groot dat je rosacea hebt.

Aanbevolen producten

Deel dit bericht via:

Email
Facebook
WhatsApp