Melkzuur en Amandelzuur bij Pigmentatie

Melkzuur en amandelzuur bij pigmentatie

Pigmentatie is een veelvoorkomend huidprobleem, dat wordt gekenmerkt door donkere vlekken en verkleuringen op de huid. Deze verkleuringen ontstaan doordat er te veel melanine wordt geproduceerd, wat de huid haar kleur geeft. Pigmentatie kan verschillende oorzaken hebben, zoals blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, ontstekingen en huidveroudering. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van pigmentatie, waaronder peelings met melkzuur en amandelzuur.

Melkzuur en amandelzuur

Melkzuur en amandelzuur zijn beide alpha-hydroxy zuren (AHA’s), die worden gebruikt in huidverbeterende behandelingen zoals peelings, en in exfoliants voor thuisgebruik. Deze zuren hebben een exfoliërende werking, wat betekent dat ze de bovenste laag dode huidcellen van de huid verwijderen. Dit kan helpen om de huid egaler te maken en de teint te verbeteren.

Daarnaast hebben melkzuur en amandelzuur ook een verhelderende werking op de huid. Dit komt doordat ze de productie van melanine verminderen, waardoor donkere vlekken en verkleuringen op de huid worden verminderd. Deze verhelderende werking maakt melkzuur en amandelzuur zeer geschikt voor de behandeling van pigmentatie.

Hoe werken melkzuur en amandelzuur?

Melkzuur en amandelzuur werken door de pH-waarde van de huid te verlagen. Dit zorgt ervoor dat de dode huidcellen makkelijker loslaten en de huid zichzelf sneller vernieuwt. Dit proces wordt ook wel exfoliatie genoemd. Doordat de bovenste laag dode huidcellen wordt verwijderd, worden ook de pigmentcellen die zich daar bevinden verwijderd. Dit kan helpen om de teint van de huid te verbeteren en pigmentatie te verminderen.

Daarnaast hebben melkzuur en amandelzuur ook een remmende werking op de productie van melanine. Dit komt doordat ze de activiteit van het enzym tyrosinase remmen. Tyrosinase is een enzym dat betrokken is bij de productie van melanine in de huid. Door de activiteit van dit enzym te verminderen, wordt er minder melanine geproduceerd en wordt pigmentatie verminderd. Je ziet na een peel met melkzuur of amandelzuur meestal al direct verheldering.

Voordelen van melkzuur en amandelzuur

Het gebruik van melkzuur en amandelzuur heeft verschillende voordelen. Ten eerste hebben deze zuren een verhelderende werking op de huid, waardoor donkere vlekken en verkleuringen worden verminderd. Dit kan helpen om de teint van de huid te verbeteren en de huid er egaler uit te laten zien. Maar daarnaast hebben melkzuur en amandelzuur ook een hydraterende werking op de huid. Dit komt doordat ze de huid helpen om vocht vast te houden. Hierdoor ziet de huid er gezond en gehydrateerd uit, en voelt hij zacht aan.

Een ander voordeel van het gebruik van melkzuur en amandelzuur is dat deze zuren geschikt zijn voor alle huidtypen. In tegenstelling tot sommige andere chemische peelings, kunnen peelings met melkzuur en amandelzuur worden gebruikt bij gevoelige huidtypes zonder dat er irritatie optreedt. Bovendien zijn peelings met melkzuur en amandelzuur relatief veilig en hebben ze weinig tot geen bijwerkingen. Na de behandeling kan de huid een beetje rood of geïrriteerd zijn, maar deze symptomen verdwijnen meestal binnen enkele dagen.

Verhelderende Bionpeelings  in de salon

Bion Skincare heeft een aantal mogelijkheden om pigmentatie met behandelingen aan te pakken. Zo is er de Lactic Acid Exfoliator 35, een mediumsterke melkzuurpeeling die voor een brede doelgroep geschikt is. Ook voor de droge huid, de gevoelige huid of de donkere huid is dit een veilige peeling. De Mandelic Serum 15% is een stay-on product dat geschikt is als op zich staande peeling, of in combinatie met de melkzuurpeeling of een enzympeel, zoals de Pumpkin Enzyme Peel.

Exfoliants voor thuisgebruik

Om pigmentatie tegen te gaan is een kuur van peelings in combinatie met een exfoliant voor thuisgebruik de juiste manier om dit probleem aan te pakken. Met de peelings in de salon geef je de huid een kickstart, en met de exfoliant thuis zorg je ervoor dat de huid zich blijft vernieuwen. Door de extra voordelen van melkzuur en amandelzuur zorg je zo niet alleen voor afschilfering, maar ook voor extra hydratatie en verheldering van de huid. Een zeer effectieve exfoliant bij pigmentatie is Mandelic Serum 8%, op basis van 10% melkzuur en 8% amandelzuur, of de Inhibiting Gel op basis van 6% melkzuur.

Let er bij het gebruik van een exfoliant op dat je het gebruik opbouwt – de huid moet er vaak even aan wennen. Begin rustig aan met twee keer per week en kijk hoe de huid reageert. Ga dan over op om de dag, en daarna eventueel elke dag. Gebruik exfoliants in de avond en niet overdag: de huid is na het gebruik van een exfoliant gevoeliger voor UV-straling en dus eventuele nieuwe zonneschade. Om diezelfde reden is tijdens een kuur van peelings en het gebruik van exfoliants een goede SPF overdag onmisbaar.

SPF om nieuwe zonneschade te voorkomen

Zoals hierboven al gezegd is het bij het gebruik van peelings en exfoliants extra belangrijk om je huid goed te beschermen tegen UV-straling. Omdat je een laagje dode huidcellen kwijtraakt, is de huid extra gevoelig voor de inwerking van zonlicht. De natuurlijke manier van de huid om zich te wapenen tegen dat zonlicht is het aanmaken van melanine, en dat is nu juist wat je in te grote mate wilt voorkomen. De beste manier om je huid hier dus tegen te beschermen is het gebruik van een SPF, zoals de Titanium Dioxide SPF 35. Wil je je pigmentvlekjes die nog niet zijn verdwenen een beetje verdoezelen, dan kun je een getinte SPF gebruiken voor een egalere teint, zoals de Tinted Mineral SPF 35.

Vitamine C voor verheldering

Een ander effectief ingrediënt dat schade door vrije radicalen helpt voorkomen is vitamine C, zoals in de Vitamine C + Calcium Complex met 15% ascorbinezuur. Dit ingrediënt is niet alleen een belangrijke anti-oxidant die veroudering tegengaat, maar heeft ook een van nature verhelderende werking omdat het de melanineproductie remt. In combinatie met een SPF is dit de manier om zonneschade overdag tegen te gaan en zo het ontstaan van nieuwe vlekjes te voorkomen.

Effectieve Bionproducten bij pigmentatie:

Recente berichten

Wat-vitamine-C-voor-je-huid-doet

Wat vitamine C voor je huid doet

Van alle ingrediënten in huidverbeterende producten is vitamine C een van de allerbekendste. Al was het maar omdat we dit stofje kennen van de voordelen die het oplevert in ons voedsel: het zorgt voor sterkere botten en tanden, een verbeterde bloedsoploop en het zorgt voor een versterkt immuunsysteem.

Vitamine-A- het-onmisbare-ingrediënt-in-huidverbetering

Vitamine A: het onmisbare ingrediënt in huidverbetering

Vitamine A is een krachtig ingrediënt dat vaak wordt toegevoegd aan huidverbeterende producten, zoals serums en crèmes. Dit komt omdat het een aantal wetenschappelijk bewezen voordelen heeft voor de huid, waaronder het tegengaan van huidveroudering, het stimuleren van collageenaanmaak en het verminderen van acne.

Aanbevolen producten

Deel dit bericht via:

Email
Facebook
WhatsApp