Acné aanpakken met zuren en enzymen

Acné aanpakken met zuren en enzymen

Acne is een veelvoorkomend en vervelend huidprobleem dat wordt veroorzaakt door overmatige talgproductie, verstopte poriën en bacteriële infecties. Hoewel er verschillende behandelingen beschikbaar zijn voor acne, zijn professionele peelings en exfoliants een populaire optie. Deze behandelingen werken door dode huidcellen te verwijderen en de huid te vernieuwen, waardoor poriën minder snel verstopt raken en bestaande puistjes en ontstekingen sneller verbeteren. Er zijn een aantal zuren die bekend staan om hun gunstige werking bij acne, zoals salicylzuur, glycolzuur, melkzuur en amandelzuur. Maar ook enzymatische peelings kunnen goed werken bij een gevoeliger huid. 

Salicylzuur lost talg op en remt ontstekingen

Een van de eerste zuren waar je aan denkt bij acne is salicylzuur. Dat is een bèta-hydroxyzuur (BHA) dat van nature voorkomt in wilgenbast. Het heeft een exfoliërende werking en dringt diep door in de poriën, waar het helpt bij het oplossen van talg en het voorkomen van verstoppingen. Salicylzuur heeft ook een ontstekingsremmende werking, wat het een effectieve behandeling maakt voor ontstekingsacne. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere ingrediënten, zoals glycolzuur en niacinamide, omdat de combinatie zorgt voor een versterkte werking. Salicylzuur werkt vaak het beste bij een vettere huid en kan bij een drogere huid te veel uitdroging veroorzaken.

Glycolzuur maakt de huid gladder

Glycolzuur is een alpha-hydroxyzuur (AHA) dat ook vaak wordt gebruikt bij de behandeling van acne. Het werkt door de dode huidcellen aan de oppervlakte van de huid te verwijderen en de celvernieuwing te bevorderen. Hierdoor worden de poriën ontstopt en wordt de huid gladder en egaler. Glycolzuur heeft een relatief klein molecuul, waardoor het vrij diep doordringt en intensief werkt. Het heeft ook antibacteriële eigenschappen, waardoor het helpt bij het verminderen van de bacteriën die acne veroorzaken. Het is vooral effectief bij het behandelen van acne-littekens en pigmentvlekken die achterblijven na een acne-uitbraak. Glycolzuur wordt vaak in combinatie met salicylzuur gebruikt.

Melkzuur en Amandelzuur voegen vocht toe aan de drogere huid

Niet voor ieder huidtype is salicylzuur of glycolzuur het beste ingrediënt. Wie een wat drogere huid heeft of een getinte huid heeft juist meer baat bij melkzuur of amandelzuur. Melkzuur is een alfa-hydroxyzuur (AHA) dat van nature voorkomt in melk en andere zure melkproducten. Het heeft een mild exfoliërende werking en helpt bij het verbeteren van de textuur en helderheid van de huid. Amandelzuur is net als melkzuur een AHA die van nature voorkomt in zoete amandelen, en die door de grotere molecuulstructuur zachter werkt dan bijvoorbeeld salicylzuur of glycolzuur. Zowel melkzuur als amandelzuur werken door het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de celvernieuwing, maar hebben de extra eigenschap vocht te binden. Daardoor zijn deze zuren bij uitstek geschikt voor de drogere acnehuid, en ook voor de getinte huid waarbij bepaalde andere zuren soms voor pigmentverschuivingen kunnen zorgen. Door de verhelderende werking zijn melkzuur en amandelzuur ook de zuren die ingezet worden bij pigmentatie. Ze worden in dat verband vaak gebruikt in combinatie met andere ingrediënten als hyaluronzuur en vitamine C.

Enzymatische peelings: zachte exfoliatie bij de gevoelige huid

Enzymatische peelings werken op een andere manier dan zuren. Ze gebruiken enzymen om de dode huidcellen op te lossen, maar enzymen werken minder diep in de huid door dan zuren. Dit maakt ze een zachtere optie voor de gevoelige huid. Enzymatische peelings worden vaak samengesteld met ingrediënten als ananas en papaja of pompoenferment. Ze zijn meestal mild en worden daarom aanbevolen voor mensen met een gevoelige huid of voor degenen die geen zuren verdragen vanwege irritatie of overgevoeligheid. Enzymatische peelings kunnen ook goed gebruikt worden ter versterking van zuurpeelings.

Resultaat met een kuur van peelings en een exfoliant

Om een mooi resultaat te bereiken en acne echt aan te pakken werkt een kuur van peelings vaak het beste, in combinatie met goede thuisproducten. De professionele peelings zorgen voor de eerste afschilferende behandeling; de huid krijgt een boost en wordt aangezet om nieuwe cellen aan te maken. Bij de keuze van een zuurpeel is het belangrijk voor een zuur te kiezen die bij je huid past.

Bij de juiste thuisproducten staat een exfoliant centraal. Zo werk je thuis aan extra afschilfering, zodat puistjes vrijkomen en er geen nieuwe puistjes ontstaan. Op die manier verbetert de acne vaak al vrij snel, na een paar weken.

Zuren en enzymen in Bionproducten:

Recente berichten

Vitamine-A- het-onmisbare-ingrediënt-in-huidverbetering

Vitamine A: het onmisbare ingrediënt in huidverbetering

Vitamine A is een krachtig ingrediënt dat vaak wordt toegevoegd aan huidverbeterende producten, zoals serums en crèmes. Dit komt omdat het een aantal wetenschappelijk bewezen voordelen heeft voor de huid, waaronder het tegengaan van huidveroudering, het stimuleren van collageenaanmaak en het verminderen van acne.

Melkzuur en Amandelzuur bij Pigmentatie

Melkzuur en amandelzuur bij pigmentatie

Pigmentatie is een veelvoorkomend huidprobleem, dat wordt gekenmerkt door donkere vlekken en verkleuringen op de huid. Deze verkleuringen ontstaan doordat er te veel melanine wordt geproduceerd, wat de huid haar kleur geeft.

Aanbevolen producten

Deel dit bericht via:

Email
Facebook
WhatsApp